הסיפור שלנו
ציוני דרך בהקמת פארק המסילה
בחודש אוגוסט 2007 הקימו תושבי הקטמונים בירושלים את הוועד להקמת פארק המסילה. התושבים, משפחות צעירות באזור, נחשפו לתוכנית של עיריית ירושלים לסלול את כביש 34, כביש המחבר בין אזור התעשייה תלפיות לעבר רחוב עמק רפאים ומרכז העיר בצמוד לפסי הרכבת הנטושים בדרום העיר. זה היה השטח הפתוח האחרון בקטמונים העובד בצמוד לבתיהם.
תוכניות הכביש נחשפו בעקבות פעילות של סטודנטים מהאקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל במסגרת הקורס ״אמנות, אקטיביזם ומרחב ציבורי״.
פעולות הוועד להקמת הפארק חשפו את תוכניות העירייה להקים באופן זמני שבילי הליכה ואופניים על פסי הרכבת בין השכונות בקעה והמושבה הגרמנית – וסלילת כביש מהיר בן ארבעה נתיבים במקטע הצמוד לשכונת הקטמונים. האפליה בין השכונות וחוסר הצדק התכנוני היו כשמן בגלגלי הפעילים.
לצד חשיפת תוכניות העירייה ועד התושבים ערך סדרת פעולות במרחבים הציבוריים ויצר תנועת תושבים וקהילה שמנו מאות פעילים ואלפי תושבים שתמכו בדרישת הוועד להקים את הפארק המסילה באופן קבוע לכל אורך פסי הרכבת בדרום העיר.
אתר זה מספר את סיפורו של ועד התושבים, מנציח את הבלוג שהקימו התושבים ותיעד את מאבקם צעד אחר צעד, חוגג את האקטיביזם, היצירתיות והנחישות שהובילה להצלחה ומודה לכל השותפים הרבים שהיו ועודם חלק מההצלחה.
פארק המסילה נושק כיום לתשע שכונות בדרום ירושלים, מתיאטרון החאן הצופה אל חומות העיר העתיקה, דרך השכונות בקעה, המושבה הגרמנית, הקטמונים, תלפיות ובית צפפא ועד לגן החיות בדרום העיר. פארק המסילה סלל דרך חדשה בירושלים, שינה את פני המרחב בדרום העיר, העלה במאות אחוזים את כמות רוכבי האופניים והולכי הרגל במרחב, הוביל ליוזמות והצלחות נוספות, בהם: פארק גוננים, תחנות הקריאה על פארק המסילה, הבוטקה בקטמונים, רכבת בעמק – תומכים במעבר הרכבת הקלה בעמק רפאים ועוד.
פארק המסילה מסמל היום את כוחה של הקהילה להתארגן וליצור מציאות חדשה, מציאות המחברת בין כל תושבי ירושלים: יהודים וערבים, דתיים וחילונים, ילדים ומבוגרים – ואת כל אוהבי ירושלים.
מבקרים בירושלים? אל תפספסו רכיבת אופניים או הליכה לאורך פארק המסילה.
להתראות